POČETNA   O NAMA   KONTAKTI   LEČENJE AMNEZIJE    SMEŠNO, BRE!

BILO JE, BILO OBEĆANJA I U OKTOBRU.

PROŠLE GODINE...

 

Leto gospodnje 2013. Oktobar drugi...

 

U narednih nekoliko dana stiže prvi zajam za poljoprivredu iz Emirata, stotinu miliona evra kao deo kredita na 20 godina.Ovi novci uliće se u naše njive kroz sisteme za navodnjavanje, a Srbija ih čeka spremna, sa gotovim projektima. „Svi uslovi za realizaciju projekata navodnjavanja u Srbiji su obezbedjeni“, odgovorno tvrdi ministar poljoprivrede Dragan Glamočić.

Vode će biti u Srbiji, već u maju 2014. Projekti navodnjavanja su uspešno realizovani, naročito u slivu Kolubare, kao što znamo.

Ne znamo gde je sada  bivši ministar poljoprivrede.

Ne znamo ni gde je potrošeno stotinak miliona evra. Za navodnjavanje.

 

Istog dana, 2.oktobra, prvi (pot) predsednik tadašnje vlade za koga isuviše dobro znamo gde je sada, prorekao je da će Srbija postati malo balkansko čudo ako sprovede planove o izgradnji fabrike čipova i delova za avione.

Ne sekirajte se. Godinu dana kasnije Srbija je i dalje veliko balkansko čudo. Sa padom proizvodnje i padom zaposlenosti, neverovatnim rastom spoljnog duga i budžetskog deficita, zaboravljenim posledicama poplava, prugama u prekidu, smanjenjem plata i penzija... I najboljom vladom na svetu i u okolini.

 

Oktobar treći...

Ministri finansija i privrede, Lazar Krstić i Saša Radulović, predstaviće nove ekonomske mere u ponedeljak, 7. oktobra, najavio potpredsednik vlade Vučić. Pritom je ukazao na već identifikovane ključne probleme srpske ekonomije: povećanje javnog duga i fiskalnog deficita i neodgovorno ponašanje države kroz povećanje javne administracije.

Bravo, majstore!Odlično si to ukazao!

I ponovo ćeš ukazati u oktobru 2014. Sa novim ministrom finansija i novim ministrom privrede. Vrlo važno, imali smo dve parade u medjuvremenu...

 

Oktobar četvrti.

Čovek sa novom titulom: zamenik predsednika Komiteta za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim  Emiratima, g.  Mladjan Dinkić:

 

„Srbiji vredi sto puta više aranžman sa Emiratima nego sa MMF-om. Ukoliko Srbija uspe da realizuje taj aranžman sporazum sa Fondom neće joj biti ni potreban...“

 

Godinu dana kasnije g. Dinkić je na bezbednom i zasluženom mestu u Sberbanci. A Srbiji je, ipak, potreban aranžman sa MMF. Zato što je aranžman sa Emiratima uspeo?

 

Oktobar peti.

Dan koji pominje još samo Dačić. Oni koji su stvarno shvatali šta se tog dana dogodilo, uglavnom više nisu sa nama. Pod zemljom su. Isključeni iz igre.

Skinuti sa programa...

Ali je zato bivši vojni aerodrom Ponikve kod Užica dobio dozvolu za korišćenje u civilne svrhe.

Imamo više aerodroma nego aviona. Imamo i „sjajna“ iskustva aerodroma u Nišu. Imaćemo jedinstveno javno preduzeće „Aerodromi Srbije“.

Nemamo pet miliona evra za dovodjenje ovog aerodroma u stanje koje zahteva savremeni putnički saobraćaj.

 

Oktobar sedmi.

Seli ministar privrede, ministar finansija i ministarka energetike sa direktorom Srbijagasa i mudro zaključili da reformisanje JP Srbijagas mora biti započeto što pre!

              ?

               Nijedan od ova tri ministra posle godinu dana više nije na tom mestu.

Direktor Srbijagasa i dalje je na istom mestu, hvala na pitanju!

Kako ono reče jedan čovek: niko nije jači od države...

Oktobar osmi

Beloruska kompanija „Amkodor“ odustala od privatizacije tri društva „Prve petoletke“ u Trsteniku, priznao predsednik opštine  Miroslav Aleksić.

I to su nam neki prijatelji...Neće naše otpatke.

 

Oktobar deveti

Predsednik vlade najavio otpuštanja u javnom sektoru. Ne brinite, on je samo predsednik, a ne prvi potpredsednik, pa ga ne morate shvatati ozbiljno. A i neće odmah...

  “Moramo najpre da ustanovimo koliko ima zaposlenih, koliko treba da ih ima i onda stvoriti zakonske uslove da se reforma obavi“.

 

Pa da, zašto bi jedan predsednik vlade morao da zna koliko ima zaposlenih u javnom sektoru? I ko je zaludan da to broji!

 

Dok Ministarstvo finansija na svom sajtu uredno objavljuje Pregled iz registra zaposlenih  u organima državne uprave, javnim agencijama i organizacijama za obavezno socijalno osiguranje. Evo adrese:   http://mfin.gov.rs/UserFiles/File/Registri%20zaposlenih/2014/IzvestajBrojRepublika%

20za%20avgust%202014.pdf

 

 

Oktobar opet deveti

„Gasprom“ se galantno ponudio da finansira izgradnju gasovoda „Južni tok“, u Srbiji, vrednu 1,7 milijardi evra, javljaju nam  prijatelji iz ove firme.

Da vidimo računicu...

Prema predlogu „Gasproma“ naša zemlja bi to (1,7 milijardi) otplatila od prihoda dobijenih od tranzitne takse. Divan predlog, zaista. I vrlo širokogrud: glupi Srbi snose sve troškove.

Ko plaća izgradnju gasovoda? Srbija.

Ko plaća potrošeni gas kad poteče? Srbija, naravno.

A ko nema nikakva ulaganja,  a ostvaruje čist profit prodajom gasa?

Očevidno, neko u Srbiji ima jake i brojne razloge da prihvati ovakav ugovor. Ne znamo njegovo ime i da li su brojni razlozi u evrima, rubljama ili dolarima.

I koliko je 1% od 1,7 milijardi evra?

 

Još malo deveti oktobar

Četiri sistemska zakona,ključna za srpsku privredu, biće završeni naredne sedmice. to nam javlja Vlada, a Skupština će ih usvojiti najkasnije do sredine decembra. Decembra 2013.

 

Zakon o radu, kao najvažniji od ova četiri, primenjuje se, uglavnom, od 29. jula 2014. Toliko je dobar da ministar za rad i (ne) zapošljavanje već najavljuje njegove izmene...Čestitke na efikasnosti.

 

Oktobar deseti

 

Rudarsko-geološki fakultet iz Beograda objavio rezultate ispitivanja koja su pokazala da se problem vodosnabdevanja na Divčibarama može rešiti za samo godinu dana!

Oko pet miliona dinara Grad Valjevo platio je četiri istražne bušotine, kopanje tri bunara i postavljanje jednog kontejnera.

Nudimo opkladu: odbornici Skupštine Grada Valjeva prihvatiće mnogo isplativiju varijantu (za nekoga)- dovodjenje vode iz Valjeva do Divčibara cevodovodom od oko 40 kilometara.

To je posao, a ne četiri bunarčića!

 

Opet deseti oktobar i opet neka voda...

Izvesni g. Bačević, posle mnogo molbi, udostojio se da javnosti prikaže studiju opravdanosti gradnje kanala Dunav-Morava-Vardar koju  je izradila kineska korporacija Gezuba. Isti taj g. Bačević izjavio je da će kanal DMV Srbiju svrstati u evropske velesile.

Na stranu g. Bačevića stao je i vojvoda predsednik Tomislav Nikolić naloživši vladi Srbije da udje u realizaciju projekta.

Za svoj trud u pronalaženju poslova za naše kineske prijatelje, g. Bačević nagradjen je mestom ambasadora Srbije u Pekingu. Prerano.

Trebalo je da sačekamo da Srbija postane velesila pa da ga pošaljemo u Vašington, da tamo Obami izdiktira naše uslove!

 

Oktobar jedanaesti 

Ministar (neće još dugo) Lazar Krstić saopštio da javni sektor u Srbiji ima oko 660 hiljada zaposlenih, ali se po završetku izrade registra zaposlenih (još jednog registra), može pokazati da ih ima i skoro 700 hiljada. Od ovih 660, višak je bar 140 hiljada službenika.

 

Naravno, svi su i dalje na svojim radnim mestima ili su trenutno negde izašli. Bez posla je ostao samo pomalo naivni mladi g. Krstić.

Verovao je da će reformi stvarno biti...

Nijedan od tih stotina hiljada činovnika nije bio nadležan da proveri koliko je ozbiljna slovačka firma „Bemaco“ koja je uz mnogo pompe i velikih obećanja otvorila pogon u Valjevu. Niko nije  nadležan ni za radnike koji su tog 11. oktobra ostali bez posla, neisplaćenih zarada i doprinosa...

 

Nisu ovo jedine novosti od 11. oktobra 2013. Lovce-bombardere MIG-21 treba zameniti ratnim avionima MIG-29. Čeka se ponuda sa cenom iz Rusije.

Dva pitanja: za koji rat tražimo avione i čime ih plaćamo?

 

I Koridor 11 sve je duži i duži. U budućnosti će i Pančevo dobiti autoput na trasi ovog koridora, izjavio ministar gradjevine Velimir Ilić. Nova ministarka u istom resoru ustanovila je pre neki dan  da Veljina obećanja oko istog koridora imaju prilično kratke noge...

 

Oktobar četrnaesti

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže da je potrebno preispitati sva zaduživanja u javnom sektoru i zbog čega uzeti krediti nisu brže realizovani.

Preispitavanje, izgleda, još traje. A možda novi ministar i ne zna da ovo treba da se uradi, sram ga bilo!

Ne sekirajte se, predstavnici nekoliko velikih američkih kompanija uskoro će doći u Srbiju kako bi dogovorili saradnju sa srpskim firmama.

 

Ako ih je neko video, neka nam javi.

Izgleda da su tiho došli i još tiše otišli kada su videli gde se nalaze...

 

Oktobar šesnaesti

Vlada Srbije usvojila predlog Zakona o potvrdjivanju ugovora o zajmu kineske Eksim banke za izgradnju puta Obrenovac-Ljig na čuvenom Koridoru 11. Iznos je 333,7 miliona dolara, grade se deonice Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig.

Samo što najpre Srbija mora da uplati avans od 10% da bi radovi počeli.

U leto 2014. avans je uplaćen, radovi svečano otvoreniI stali...

Da li će g-dja Zorana smeti nekoga da pita zašto se ni ovaj kredit ne koristi?

 

Oktobar dvadeseti.

Božidar Laganin, direktor zamalo ukinute Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA. besramno tvrdi da će strane investicije u 2013. godini dostići milijardu evra.

Baš su ti strani investitori bezobrazni. Da su dodali još koju stotinu miliona evra čovek ne bi ostao bez posla...

 

Kruševačka firma koja se slučajno zove „14.oktobar“ tražiće partnere na investicionoj konferenciji Srbije u Moskvi.

Nismo obavešteni da li je delegacija iz Kruševca našla partnere (ili bar partnerke) u Moskvi...Na konferenciji i oko nje.

 

Oktobar dvadeset prvi

Gradjevinari kukaju da nema posla po Srbiji. Ministarstvo gradjevine zove ih da učestvuju na tenderima za izgradnju sabraćajne infrastrukture u Iraku.

To je pravo  ministarstvo: našu saobraćajnu infrastrukturu grade Azerbejdžanci i Kinezi, a mi gradimo saobraćajnu infrastrukturu Iraku.

Ima li tu kakvih provizija?

Da li i vi mislite isto što i mi mislimo? 

 

Oktobar dvadeset treći

Posle američkih, u goste nam dolaze i holandski privrednici.

Ovo je obećanje ministra spoljnih poslova  Holandije, Fransa Timermana koje će, ako sve bude u redu,dovesti veliku privrednu delegaciju početkom 2014.

 

Ova vest morala je da bude objavljena baš tog 23. oktobra 2013. Kao uteha za (ne) očekivanu vest iz Niša: italijanska kompanija “Dajtek” odustala je od investicije u Nišu, Niš ostao bez investicije od 12 miliona evra i 400 novih radnih mesta.

A kako je lepo sve to Dinkić najavio tri godine ranije!

U Srbiju dolaze sve neki pametni investitori, kojima se unapred daju pare za svako novootvoreno radno mesto. Jednoga dana, kada potroše “podsticaje” i odluče da idu kući nama će ostati prazne hale. Možda i mašine koje će do tada u razvijenom svetu već biti zamenjene modernijim i efikasnijim…

Nije tako, kaže Mladjan Dinkić. Podsticaje treba utrostručiti!

Kako je slatko i lako trošiti tudje pare!

Čuveni FAP, objavi neko, više neće dobijati državne subvencije. Ministar Saša Radulović naložio je rukovodstvu FAP-da rasproda zalihe od 6 milijardi dinara kako bi se isplatile minimalne zarade “zaposlenima”.

Kao dugodišnji stečajni upravnik Saša Radulović veoma dobro zna kako se fiktivno mogu “naduvati” zalihe, umanjiti troškovi materijala i stvoriti fiktivna dobit, kao osnov za odobravanje bankarskih kredita, kredita Fonda za razvoj i državnih subvencija.

Zna se takodje da u FAP-u ne postoje zalihe vredne 6 milijardi. I zato je Saša Radulović morao da bude zamenjen poslušnijim ministrom.

A FAP?

Koga to zanima. Još dve-tri rekonstukcije vlade, desetak novih ministara, pa onda milijarde evra u obećanjima pred sledeće izbore. I tako u krug…

 

Oktobar dvadeset peti

Uskoro novi zakon o ulaganjima koji predvidja formiranje kancelarije za brze odgovore.

Ko nema teškoća sa pamćenjem setiće se da je kancelariju za brze odgovore u kampanji 2012. obećao vojvoda Toma Nikolić.

Kad (ako) bude otvorena takva kancelarija javite nam gde je…Imamo nekoliko pitanja na koja želimo brze odgovore…

Recimo, zbog čega je Srbija medju poslednjih deset zemalja na svetu po brzini izdavanja gradevinskih dozvola? I to na tzv. “Doing Business” listi Svetske banke.

 

Oktobar dvadeset šesti

Vlada Srbije očekuje da će u Moskvi naći investitore za poslove čija realizacija bi našoj zemlji donela čak sedam milijardi evra.

Postali smo skromniji. Vojvoda Toma Nikolić u kampanji 2012. obećao je bar deset…

Pitate se sigurno koliko milijardi evra od tih poslova je stiglo od oktobra prošle godine do sada?

Ne znamo. Ali znamo da će se već 2017. godine iz Beograda u Novi Sad vozom stizati za 40 minuta. Bravo!

 

Oktobar dvadeset deveti

U naredne četiri nedelje, obećava prvi potpredsednik Vlade Srbije, kraj pregovora o izgradnji fabrike za avionske komponente koja bi zaposlila 600 ljudi. Razgovaraće čovek i sa kompanijom Mubadala (čita se Mi Budale) koja će izgraditi fabriku čipova u Srbiji. Časna reč!

Rezultati napornog rada Vlade vide se i iz Vašingtona. Izveštaj Svetske banke o uslovima poslovanja u 189 zemalja sveta Srbiju stavlja na 93. mesto.

To je samo šest mesta niže nego prethodne, 2013. godine.

Bravo još jednom!

 

Oktobar trideseti

Predsednik opštine Priboj, g. Lazar Rvović, izjavio je da “od sutra u Priboju više ništa neće biti isto.” Kao i svi napredni ljudi, najavio je hapšenja: iza brave će svi odgovorni za stanje u FAP-u!

Stvar postaje ozbiljna: umesto praznih obećanja dobijamo prazne pretnje!

 

Oktobar trideset prvi

Za kraj meseca poslastica: veliki ministar Velimir Ilić obećao je da će se gradjevinske dozvole ubuduće dobijati na jednom šalteru, najduže za 30 dana.

 I u startu će biti besplatne!